UGC-sisällöt asiakkaan brändin ytimessä - 5 keinoa luoda vaikuttavaa ja brändille uskollista UGC-sisältöä
Feb 22, 2025
UGC on tehokas tapa tuoda asiakasyrityksen tarina esille. Menestyksekäs UGC-sisältö ei useimmiten kuitenkaan synny sattumalta – sen on suunnitelmallisesti pohjauduttava asiakkaan brändin ytimeen. Tämä tarkoittaa, että brändin arvot, missio, tone of voice, visuaalinen ilme sekä kohderyhmä on tunnistettava ja huomioitava jo sisältöjen suunnitteluvaiheessa.
Eli kuinka nämä viisi brändin elementtiä ohjaavat laadukkaan UGC-sisällön luomista?
Luo aina brändin arvojen mukaista sisältöä
Brändin arvot kertovat, mikä juuri kyseiselle yritykselle on tärkeää ja mihin se uskoo. Kun UGC-sisältö pohjautuu näihin samoihin arvoihin, luo se johdonmukaisen, uskottavan ja luotettavan mielikuvan yrityksestä. Esimerkiksi kestävää kehitystä ydinarvoinaan korostava yritys voi vahvistaa uskottavuuttaan UGC-sisällöllä, jossa ylellisyyden ja kulutuskeskeisyyden sijasta näkyy luonnollisia ympäristöjä, kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuotteita ja josta huokuu aidosti vastuullinen elämäntyyli.
Vinkki: Varmista, että olet saanut selkeän kuvan ja ymmärryksen asiakkaasi brändin arvoista ennen, kuin ryhdyt tuottamaan sisältöjä. Voit kartoittaa nämä joko kysymällä asiakkaalta suoraan, tai selvittämällä asiaa esimerkiksi yrityksen nettisivujen kautta. Näin pystyt luomaan sisältöä, joka resonoi kohdeyleisössä.
Brändin missio UGC-sisältöjen ytimessä
Sisällöntuottajan yksi tärkeimpiä tehtäviä on ymmärtää, mitä asiakkaan brändi edustaa ja miten sen ydintarkoituksen voi tuoda UGC-sisällössä esiin. Brändin missio – eli sen olemassaolon tarkoitus – antaa UGC-sisällölle suunnan ja tekee siitä merkityksellistä niin brändille kuin kohderyhmällekin.
Kuinka siis hyödyntää brändin missiota vaikuttavan UGC-sisällön luomiseksi?
Tutustu brändin missioon perusteellisesti ja käytä sitä sisältöjen ohjenuorana. Ennen sisältöjen suunnittelua on varmistuttava siitä, että on ymmärtänyt asiakkaan brändin mission täysin. Mitä brändi haluaa saavuttaa? Miten se haluaa vaikuttaa maailmaan tai asiakkaisiinsa? Jos esimerkiksi brändin missio on "rohkaista ihmisiä löytämään sisäinen voimansa ja elämään itsevarmempaa elämää", tulisi myös jokaisen UGC-sisällön osan heijastaa tätä viestiä – aina voimaannuttavista tarinoista positiivisiin ja rohkaiseviin sanavalintoihin, sekä visuaalisiin elementteihin, joista huokuu itseluottamus ja energisyys.
Vinkki: Voit kysyä brändiltä selkeän kuvauksen heidän missiostaan ja tavoitteistaan. Useat yritykset tuovat nämä ilmi myös nettisivuillaan. Käytä sitten brändin missiota sisältöjen ohjenuorana.
Vahvasti brändin missioon pohjautuva UGC-sisältö auttaa brändiä erottumaan aidolla ja vaikuttavalla sisällöllä, joka on merkityksellistä ja kohdeyleisöä resonoivaa - juuri tällainen sisältö jää mieleen!
Hyvä ja laadukas UGC-sisältö myös kuulostaa brändiltä - huomioi Tone of voice
Toimiva ja laadukas UGC-sisältö heijastaa aina brändin Tone of voicea eli äänensävyä, joka on olennainen osa yrityksen identiteettiä. Tone of voice kuvaa brändin viestinnän laatua – sen tyyliä, sävyä ja persoonallisuutta. Se määrittelee, kuinka brändi viestii ja millaisen tunteen se haluaa välittää asiakkaalle.
Eli kuinka brändin Tone of voice voidaan käytännössä huomioida UGC-sisällöissä?
1. Olemalla utelias ja tutustumalla aluksi tarkasti brändin persoonallisuuteen – Huokuuko brändi rentoa fiilistä, asiantuntijuutta, rohkeutta vai huumorintajua? Voit tehdä selvitystyötä esimerkiksi yrityksen somekanavien kautta.
2. Käyttämällä sisällöissä brändille ominaista kieltä – Puhutellaanko asiakasta sinä- vai te-muodossa? Puhuuko brändi kirjakieltä vai puhekieltä? Käyttääkö brändi kenties huumoria viestinnässä?
3. Mukauttamalla viestiä halutun kanavan mukaan – Esimerkiksi LinkedInissä ja TikTokissa sama brändi voi viestiä aivan eri sävyillä, vaikka viestin asiasisältö pysyisikin samana.
Tone of voice on siis tunne, jonka brändi viestinnällään jättää. Kun sisällön Tone of voice on yhteneväisessä linjassa brändin kanssa, sisältö puhuttelee aidosti kohderyhmää.
Tiedä, kenelle puhut!
Kohderyhmän tunnistaminen ja huomioiminen on toimivan UGC-sisällön kulmakivi. Kun tiedät, kenelle puhut, voit luoda sisältöä, joka resonoi juuri heidän tarpeidensa kanssa. Kohderyhmää ymmärtämällä pystyt suunnittelemaan viestit, visuaaliset elementit ja äänensävyn niin, että ne herättävät tunteita ja saavat yleisösi toimimaan. Kohderyhmän tunnistaminen auttaa siis ymmärtämään, millaisesta sisällöstä on lisäarvoa juuri tälle kohderyhmälle.
Vinkki: Saat jälleen kerran kohderyhmän helpoiten selville kysymällä! Jos brändin kohderyhmää ovat esimerkiksi kiireiset perheenäidit, sisältö voisi keskittyä ajansäästöön, arjen pieniin helpotuksiin ja siihen, miten brändi tuo iloa tai helpotusta hektiseen elämäntilanteeseen.
Kohderyhmän huomioimisella UGC-sisällöissä voidaan siis varmistaa, että viesti puhuttelee oikeaa yleisöä. Tarkasti kohderyhmää puhutteleva sisältö herättää tunteita, lisää sitoutumista ja luo luottamusta brändiin. Ilman kohderyhmän ymmärtämistä sisältö saattaa mennä ohi, jolloin se ei myöskään saavuta toivottuja tuloksia.
Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä - Muista näyttää brändiltä!
Brändin visuaalinen ilme auttaa brändiä erottumaan, ja on tärkeä osa sen tunnistettavuutta ja identiteettiä. Samoin kun äänensävyn ja viestinnän on oltava brändin mukaista, myös visuaalisen ilmeen tulisi olla johdonmukaista kaikessa luodussa sisällössä. Kun UGC-sisältö huokuu brändin visuaalista ilmettä, vahvistaa se brändin identiteettiä ja luo yhteneväistä mielikuvaa sen arvoista ja missiosta.
Visuaalisuuden huomioiminen UGC-sisällöissä pitää sisällään muun muassa brändin värimaailman, typografian ja visuaalisen tyylin seuraamisen. Jos brändiltä löytyy selkeä väripaletti ja oma, persoonallinen graafinen tyyli, tulisi UGC-sisältöjenkin noudattaa tätä linjaa, jotta visuaalinen ilme pysyy johdonmukaisena ja tunnistettavana.
Vinkki: Pyydä asiakkaalta visuaalisia ohjeistuksia ja tutki yrityksen somekanavia sekä nettisivuja, niin voit varmistaa, että visuaaliset elementit ovat yhdenmukaisia ja tukevat brändin ilmettä.
Visuaalinen ilme ei ole pelkkää ulkoista estetiikkaa, vaan myös tehokas keino luoda tunteita ja yhteys yleisöön. Muista, että tässä sinun ei tarvitse olla luova yksin – kun olet tutustunut asiakkaan visuaalisiin linjoihin, voit luoda sisältöä, joka tuntuu täysin brändin omalta.
Laadukkaan UGC-sisällön luominen edellyttää syvällistä ymmärrystä asiakkaan brändistä ja sen ydinajatuksista. Brändin arvojen, tone of voicen, mission, visuaalisen ilmeen ja kohderyhmän tarpeiden pohjalta rakentuva sisältö herättää luottamusta ja vahvistaa yrityksen johdonmukaista viestintää. Ota nämä vinkit haltuun ja luo UGC-sisältöä, joka tekee vaikutuksen asiakkaaseen - mutta ennen kaikkea hänen yleisöönsä!
Teksti julkaistu myös osana UGC-suomi -sivuston blogitekstiä: https://ugcsuomi.fi/blogi/top-5-vinkkia-laadukkaiden-ugc-videoiden-ja-kuvien-tuottamiseen-brandeille/